søndag den 23. november 2008

Interview med Eva Dinesen bragt i Border Collie News i 2005

Agilityinterview med Eva Dinesen
Eva Dinesen er en af de aktive udøvere, som deltager i stævner både i Jylland, på Fyn og Sjælland. Eva er 50 år og er udenfor agilitybanerne ansat ved Ribe Amt, hvor hun er i information/omstilling og som administrator på telefonanlægget plus tilhørende databaser og hvad der ellers vedrører telefonien. Privat er Eva gift med Hans Peter Dinesen, som er agilitydommer og medlem af DKKs agilityudvalg.

Spørgsmål til Eva:

Hvilke hunde løber du agility med (eller har løbet med tidligere)?

Vi har i øjeblikket 3 dejlige hunde, 2 border collier og 1 kelpie. Kelpien Barka er 7 år, Tippi er 4 år og så er der lille Deeta på 8 måneder. Barka løber lidt agility endnu, men han har nogle problemer med sine forben, så det bliver nok mest som senior han kommer til at løbe fremover. Han har ellers gjort det pænt, og har da også opnået at blive springchampion, og har bl.a. været med til at vinde DM for hold. Tippi min første border collie løber jeg med i klasse 3, hun er en meget fornuftig hund, som så gerne vil gøre tingene rigtigt:

Desværre var Tippi ude for et grimt uheld da hun var knap 2 år, hun var startet på sit første år som agilityhund, og vinteren ville jeg så bruge til at få hende i rigtig konkurrenceform i stedet blev det en meget stille vinter. I november måned løb vores gamle hund ind i hende nede på marken, og ramte hende så uheldigt at hun fik sit bagben slået helt ud af ledskålen, det lå fikseret inde i hendes bækken, så det var slemt, men vores dygtige dyrlæger fik benet på plads igen. Efter 9 uger i snor og delvis i bur, (godt hun var sådan en fornuftig hund) begyndte vi genoptræningen, og i dag løber hun rundt som intet var hændt. Der mangler dog et ledbånd mellem lårben og hofteskål, men efterfølgende røntgenfoto har vist at hun ikke danner gigtforandringer, så vi håber på et par aktive år endnu. Tippi er også god til lydighed og spor, så måske kan hun få nogle udfordringer der, hvis hun ikke kan fortsætte med agility.

Så er der Deeta mit lille nye håb, en rigtig sjov border collie med hovedet fuld af "fluer", hun er nok den sjoveste hvalp vi har haft til dato, der er gang i hende hele tiden, og hun meget kreativ, meget hyrdehund, meget lærenem, meget arbejdsvillig og meget legesyg, så jeg tror jeg får nogle udfordringer de næste år, det bliver spændende. Tidligere har jeg løbet med 2 kelpier Mille (1989-2003) og Asterix (1993-2004)

Hvordan og hvornår kom du i gang med agility?
Mille var med da vi startede agility i vores klub i 1991, indtil da havde vi kun trænet lydighed, Mille var A-hund i DcH-programmet. Jeg tror faktisk vi kan give Carina de Silva skylden for at vi kom i gang med agility i klubben. Vi byggede dengang på det klubhus vi har i dag, og fik samtidig større arealer at træne på. Carina så muligheden for at komme til at træne agility med Basil, som hun havde dengang, så hun fik Hans Peter overtalt til at bygge en bane.

Fra den spæde start dengang og til i dag er der sket en utrolig udvikling med agility, træningsmæssigt og konkurrencemæssigt og også for vores klub. Vi har haft og har mange gode hunde i klubben. Jeg tror også de fleste agilitykonkurrenceudøvere kender DcH-Ribe, udviklingen for klubben skyldes ikke mindst Hans Peter (min mand) han har lagt et kæmpearbejde i klubben, banerne og med at afholde konkurrencer, både i DcH og DKK regi.

Vi er begge trænere, H.P er også dommer i DcH og DKK, han sidder i DKK's agilityudvalg, plus at han er lydighedsdommer i DcH. Da jeg elsker selve hundearbejdet, har jeg holdt mig mest til det, jeg sad dog i en årrække som racerepræsentant for kelpien, og har da også lavet klubblad for en del år siden, det lavede jeg i 8 år.

Hvorfor skiftede du fra Kelpie til Border Collie?
At jeg har gjort et skift fra kelpie til border collie, skyldes nok mest at jeg gerne ville have en tæve igen efter 2 hanhunde, og da Mille min første kelpie ikke var ret stor, men alligevel over 43, og meget kompakt bygget, turde jeg ikke satse på det. At det så blev border collie skyldes selvfølgelig dens store arbejdsglæde og de talenter den har for agility og næsten alt andet hundearbejde, Jeg synes man bliver i godt humør af at se på border collien, dens bevægelser og glæden ved at løbe og være med hvor det foregår.

Hvad er dine ønsker for agilityens udvikling i Danmark og/eller verden de næste f.eks. 10 år?
Hvis jeg skal ønske noget for agilityen fremover er det at det fortsat må foregå i en positiv ånd på alle plan, at VM f.eks. må blive ved med at kunne afvikles i den atmosfære af fællesskab og glæde som præger det i dag (her tænker jeg på sportsgrene, hvor det bestemt ikke er tilfældet). At træning og konkurrence må blive ved med at foregå på hundens præmisser, at hunden ikke blot bliver et redskab. Sporten skulle gerne blive ved med at være til glæde for alle parter. Tab og vind med samme sind, er vigtigt i en sport, hvor der er en hundenegl's bredde imellem at tabe og vinde.

Skrevet af Janne Litgov

Interview med Johanna Allanach bragt i Border Collie News i 2005

Agilityinterview med Johanna Allanach

Johanna er en af dem, som har været med i dansk agility i rigtig lang tid. Johanna er udover at være deltager ved agilitystævner også jævnligt at se som agilitydommer. Derudover er Johanna også uddannet agilityinstruktør og lydighedsinstruktør. Hun deltager i udstillinger og har givet flere opvisninger i Dogdancing. I BCK regi er Johanna medlem af bladudvalget. Så alt i alt har Johanna rigtig mange jern i ilden i hundeverdenen. Johanna er 32 år gammel og arbejder udenfor agilitybanerne som Manager på McDonalds. Du kan se mere til Johanna og hendes hunde på hjemmesiden: http://bluewyle.homepage.dk

Spørgsmål til Johanna:

Hvilke hunde løber du agility med (eller har løbet med tidligere)?

Min første agility hund var "Lady", en blandingshund af "racen": Poodlington Terrier. Lady startede agility med mig da hun var 7 år gammel - i efteråret 1989. Vi trænede i en baghave i Tåstrup hos Viggo og Marcella. Min mor kørte mig til Tåstrup fra København hver søndag formiddag, sad i bilen og læste avis, og så kørte mig hjem igen 2 timer senere. Klubben flyttede derefter til København og blev til DAF København, med et areal bag Falck Huset på Frederiksberg. Jeg blev meget bidt af agility og ønskede mig en border collie. Min første border collie var "Jimmy" - DKAGCH DKSPCH SAGCH Hidden Farms Al Capone - født d. 1/11-1991. Jimmy var en dejlig, nem og arbejdsvillig hund - og konkurrerede i agility og lydighed. Jeg ønskede mig endnu en border collie, og importerede Whenway Smokey Joe " Foggy ". Foggy var helt anderledes at arbejde med - man kan vist rolig sige at på en agility bane var han ude af kontrol fra start til slut. Foggy var direkte til fare for sig selv og derfor valgte jeg ikke at bruge ham til agility mere. Mine nuværende agility hunde tæller en border collie og to sheltier. Stensedals Twist'nShout " Spooky ", en merle border collie, er en søn efter Foggy. Spooky minder meget om Foggy i temperament og arbejdsiver - men jeg havde 6 års mere trænings erfaring da jeg fik Spooky - så han har udviklet sig til en helt anden hund. Spooky løber AG 3 og SP 3. Sheltierne løber også AG3 og SP3 - den ene er champion. Jeg har desuden 3 pensionerede border collier ( Jimmy på 13 år, Foggy på 10 år, Whizz på 9 år ) og en sheltie hvalp ( One på 7 mdr.).

Lady og Jimmy på balancen

Hvordan og hvornår kom du i gang med agility?
Første gang jeg så agility var på engelsk fjernsyn i forbindelse med Olympia Hesteshow. Underholdningen bestod af "Pony Steeplechase" og AGILITY !!!! Jeg var solgt! Et par år senere var jeg til store legedag i Fælledparken i København, hvor der blandt mange andre aktiviteter var…AGILITY. Jeg spurtede hele vejen hjem og for afsted tilbage til Fælledparken sammen med Lady i snor… og en pose pølser i lommen!!!

Jimmy springer igennem hjulet - bemærk designet på hjulet!

Fortæl lidt om dine erfaringer med hunde/hundetræning/agilitytræning?
Agility træning har udviklet sig MEGET siden dengang jeg startede med Lady. Der var højre handling nærmest et " fy ord " - det er ikke længe siden jeg har fået en kopi af DM i agility 1991 - det var ganske underholdende - og viste hvor meget sporten har udviklet sig i løbet af 13-14 år. Jeg har undervist i en del år - først i DAF København og nu underviser jeg på NOAGård (Skælskør) en gang om ugen. Jeg har desuden et hvalpe " agility " hold i øjeblikket, bestående af 3 border collier og min sheltie hvalp. Vi bruger primært clicker, og træner i høj grad at hvalpene skal have et højt initiativsniveau og tilbyde adfærd fremfor at " lokke " det frem.

Fortæl lidt om dine erfaringer som dommer?
Jeg blev dommer i april 2000. Jeg blev spurgt af AG udvalget i DKK og sagde "Ja Tak" til udfordringen for at give noget tilbage til sporten. Der er mange frivillige involveret i agility: trænere, dommere stævne hjælpere osv. Det er meget vigtigt for sportens fremtid at man giver lidt tilbage - den er meget afhængig af frivillige!

Fortæl lidt om dine bedste agilityoplevelser i udlandet?
Jeg synes altid det er fedt at konkurrere i udlandet men her er lidt om mine bedste oplevelser!!!

1) I marts 1997 deltog jeg ved Malmø International i agility klasse 3 med Jimmy. Jimmy løb rigtig godt, dog var jeg sikker på at han ikke var den bedste på dagen. Ved præmie overrækkelsen blev jeg nummer 3 - men 1. plads havde ingen stamtavle, 2. plads var champion i forvejen - så agility certet gik videre til Jimmy - og han blev Svensk Agility Champion på dagen!!!

2) I juli 2000 deltog undertegnede og Lars & Birgitte Bang som de første danskere ved et agility stævne i Rugby, England.

3) Suverænt som den bedste agility oplevelse var VM sidste år i Montichiari, Italien - hvor jeg var udtaget til at løbe hold med min sheltie, Tazz. Hele oplevelsen var nærmest ubeskrivelig - fantastisk, spændende, lidt skræmmende, overvældende, fedt!!!!

Agility i Rugby 2000 - dommer Jo Rhodes

Skrevet af Janne Litgov

Agilityåret 2004 fra Border Collie Klubbens Årbog

Agilityåret 2004

Endnu et agilityår er gået og det blev atter et år, hvor border collierne satte deres poteaftryk på årets resultater. Border collierne er uden sammenligning den mest populære race i stor klasse i dansk i agility. Heldigvis kommer der af og til andre racer på banen og viser at de også kan være med helt i top. Men stadig er trenden at vil man være med hvor det sker, så er en border collie løsningen. Køb af en border collie er dog ikke altid den nemme og lette løsning på ens agilityambitioner – ikke alle border collier er lynhurtige og vinder det hele. Og det vigtigste må jo stadig være at man vælger hund ud fra hvordan den skal fungere i dagligdagen sammen med familien og ikke bare at den løber hurtigt på en agilitybane.

Årsstævne
I 2004 blev der traditionen tro afholdt BCK’s Årsstævne d. 21-22. august 2004. For første gang havde agilityudvalget kastet sig ud i et officielt agilitystævne. Ved tidligere arrangementer har der kun været uofficielle klasser og kun for border collier – denne gang var det åbent for alle hunde i alle størrelser. Desværre var der ikke så mange ikke border collier, som havde benyttet chancen for at være med. I lille klasse deltog 11 hunde, i mellem 14, i stor klasse deltog 104 hunde her af var de 84 border collier. Alt i alt var 129 hunde tilmeldt.

Den bedste border collie sammenlagt i de to åbne klasser blev kåret til årsstævnevinder og det blev Kurt Jensen og Emma (Stella).

Årets Agilityhunde i BCK
Den løbende konkurrence om at blive Årets agilityhund i BCK blev afsluttet ved DKK’s indendørsstævne i Ølstykke i december og vinderne blev følgende:
AG1 – Annette Dalgaard og Zico (Asasara Agent Thunderchief) med 38 point
SP1 – Kisser Pyrmov og Kandis (Foxy) med 30 point.
AG2 – Kurt Jensen og Moss (Kewstock Moss) med 26 point.
SP2 – Johanna Allanach og Spooky (Stensedals Twist'n'Shout) med 21 point.
AG3 – Maibritt F. Johansen og Coy (Maliway Magic Moonlight) med 29 point.
SP3 – Flemming Larsen og Logan (Kewstock Lightning Logan) med 20 point.

Årets Agilityhunde i DKK
DKK’s konkurrence om årets agilityhund blev afgjort med finaleløb ved stævnet i Ballerup. De første 9 pladser blev indtaget af border collier.
Nr. 1 - Maibritt F. Johansen og Coy (Maliway Magic Moonlight) med 78 point.
Nr. 2 - Kim Gravlund Nielsen og Ready (Stensedal’s Red Indian Ready) med 75 point.
Nr. 3 - Regin Reinhard/Linda J. Philipsen og Acer (Villrikke’s Acer) med 59 point

For første gang blev også årets allround kåret dvs. den hund, der har klaret sig bedst sammenlagt i både spring og agility.
Nr. 1 - Kim Gravlund Nielsen og Ready (Stensedal’s Red Indian Ready) med 61 point.
Nr. 2 - Sarah Lorentzen og Bianca (Skovgaards Bonnie) med 55 point.
Nr. 3 - Sarah Lorentzen og Simic (Asasara Attractive Thunderbird) med 55 point.

Ud over de officielle konkurrencer så kåres der også nogle uofficielle vindere i årets løb. Årets uofficielle springhund og agilityhund er et par af dem. Konkurrencen sammenlægger alle officielle stævner hele året.

I agility blev nr. 1 – Kim Gravlund Nielsen og Ready (Stensedal’s Red Indian Ready) med 209 point, nr. 2 – Søren Gräs og Zimba (Zimba) med 105 point delt med Børge Hersted og Ace (Stensedals’ Racing Ace), som også havde 105 point. Nr. 3 – Maibritt F. Johansen og Coy (Maliway Magic Moonlight) med 96 point.

I spring blev vinderne: nr. 1 – Kurt Jensen og Moss (Kewstock Moss) med 175 point, nr. 2 – Ingo Borchert og Sussi med 124 point og nr. 3 – Maibritt F. Johansen og Coy (Maliway Magic Moonlight) med 116 point.

En anden årlig tilbagevendende konkurrence er den om at vinde en rejse til Cruft’s i England. Hvert år bliver en stor hund valgt til at repræsentere Danmark i agility ved dette kæmpestore hundeshow. Vinderen denne gang blev Lis Sørensen og Frøken (Gawain’s Miss Night Dancer), som i marts 2005 vil vise hvad de kan i international konkurrence.

FUFA’s DM
FUFA’s DM blev afviklet d. 4-5. september. For første gang blev DM afholdt indendørs på tæppe, hvilket måske virker lidt mærkeligt eftersom alle kvalifikationsstævner blev løbet udendørs på græs. Og man kunne godt se på nogle af de ikke så erfarne hunde, at gulvtæppe var en ny oplevelse for dem og det ændrede deres løbe- og springteknik. De erfarne hunde blev ikke på samme måde påvirket af skiftet.

Om lørdagen blev Danmarksmestrene i Hold fundet. Vinderne blev et rent border collie hold, nemlig Power Agility 8, bestående af Regin Reinhard og Acer (Villrikke’s Acer), Linda J. Philipsen og Ripley (Taspitir’s Ripley), Kristian Opsann og Joy (Eisse’s Troubled Joy), samt Janne Litgov og Frida (Villrikke’s Elleville Babe). Hold nr. 2 blev Jyderne med 3 border collier og en bc-blanding, nr. 3 blev Emma’s Venner også med 3 border collier assisteret af en korthåret collie.
Om søndagen blev de nye Danmarksmestre individuelt kåret. For tredje år i træk og for 4. gang blev Danmarksmesteren for store hunde Kim Gravlund Nielsen og Ready (Stensedal’s Red Indian Ready). Nr. 2 blev Dennis Sørensen og Frøken (Gawain’s Miss Night Dancer) og nr. 3 blev Regin Reinhard og Acer (Villrikke’s Acer).

Kampen om at blive Danmarksmestre blev igen i år filmet og transmitteret i fjernsynet, dog ikke direkte, men programmet blev vist en hel del gange på DK4. Det er utrolig lærerigt at se løbene på den måde og se hvordan de forskellige fejl opstår. Både dem som bliver og dømt og dem som dommeren overser. Måske var der basis for at indføre en ankemulighed af fejldomme, i stedet for som nu, hvor dommerens afgørelse er inappellabel. Især ved de afgørende konkurrencer, hvor der i år har været rejst tvivl om udfaldet af flere af dem.

VM og NM
2004 var ikke ligefrem det bedste år rent resultatmæssigt for det danske landshold af store hunde. VM blev afholdt i Montichiari i Italien d. 23-26. september.
Alle medajlevinderne individuelt var border collier:
Guld – Christelle Bouillot og Phidgy fra Frankrig.
Sølv – Greg Derrett og Withers Farm Sproglett fra England.
Bronze – Bertuletti Ezio og Penelop Cruz fra Italien.

De danske deltagere individuelt og deres placeringer var følgende: Sarah Lorentzen og Bianca (Skovgaards Bonnie) nr. 18, Kim Gravlund Nielsen og Ready (Stensedal’s Red Indian Ready) nr. 27, Gitte Hansen og groenendael Yankee nr. 42.

Holdmedaljerne ved VM blev vundet af 3 rene border collie hold, nemlig:
Guld – Syd Afrika
Sølv – Rusland
Bronze – Italien

Det danske hold endte på en ikke særlig imponerende 27. plads ud af 30 hold.

NM blev afholdt i Hamar i Norge i december. Her konkurrerede Danmark mod de nordiske naboer: Sverige, Norge og Finland. Og her var resultaterne for de store hunde heller ikke imponerende. Holdet endte på en 4. plads ud 4 mulige og den bedste placering individuelt var en 8. plads. Igen i år var det de små hunde, som måtte redde æren og det gjorde de flot med en guldmedalje til holdet og en bronzemedalje individuelt.

Det ser ud til at Danmark sakker længere og længere bagud i forhold til mange andre lande, som virkelig har taget nogle kvantespring frem på agilityområdet de seneste år. Et af problemerne kunne være den lange udtagelsesperiode. I 2005 er første landsholdiagttagelsesstævne i marts og sidste i september, så kommer VM i september og NM i december dvs. for at blive udtaget skal hunden være på toppen i ca. 7 mdr. og herefter holde formen i endnu 2 mdr. Det er store krav vi stiller til vores hunde og uanset hvad så er det fysisk umuligt for nogen sportsudøver at holde sig på toppen i 9 mdr. i træk.

Den lange iagttagelsesperiode gør det også svært for kandidaterne at eksperimentere og teste nye træningsmetoder. Nye træningsmetoder vil uvægerligt give nogle udsving i resultaterne indtil teknikken er helt på plads.

Samtidig er det næsten umuligt for deltagerne at finde tid til at deltage i stævner i udlandet. De er nødt til at deltage i alle stævner herhjemme, hvis de seriøst satser på udtagelse. Stævner i udlandet ville måske netop give noget mere inspiration til at komme videre. Og samtidig er det altid sundt at komme ud og opleve noget ud over den sædvanlige hjemlige andedam, hvor man konkurrerer mod de samme hunde ved hvert stævne. International erfaring og rejser vil også ruste hundene til bedre at klare stemningen, presset og omvæltningerne ved at deltage i VM og NM.

2005

Agilityåret 2005 er snart i gang. Årets første stævne er indendørs i Gundsølille i marts. Og det bliver spændende, at se hvilke border collier, som kommer til at præge agilityåret 2005. Nogle af de gamle kendte ekvipager er på vej på pension, men måske overrasker de og tager alligevel et par sæsoner mere. Nye ekvipager er på vej frem og endnu flere unge hunde er klar til at tage fat på agilitykarrieren.

Af de nyere ekvipager, som kan forventes at sætte deres poteaftryk på vinderskamlerne i 2005 kan nævnes Sarah Lorentzen og Simic (Asasara Attractive Thunderbird), som nærmest fik en kometagtig start i 2004. Simic havde sin første stævnedeltagelse i februar, i SP3 i juni og i AG3 i september, samt blev nr. 5 i Årets Agilityhund. Så her er der helt sikkert potentiale til mere. Af andre hunde, som har fart på frem kan nævnes Jørn Elsberg og Niel (Lekadi's Comby Cain Niel), Kisser Pyrmov og Kandis (Foxy), Johanna Allanach og Spooky (Stensedals Twist'n'Shout). Men om det lige bliver dem, som præger 2005 ved vi jo først til næste år og måske kommer der helt andre ny kometer til, som vi slet ikke har set på banerne endnu. Nye hunde med erfarne førere har jo tit en hurtigere start på karrieren end når både hund og fører er helt nye indenfor agility.

Skrevet af Janne Litgov

Agilityåret 2003 fra Border Collie Klubbens Årbog

Agilityåret 2003

2003 blev endnu et spændende agilityår i border colliens tegn. Border Collien er uden sammenligning den mest populære hunden indenfor sporten og det er jo ikke uden grund. Deres smittende arbejdsglæde og iver, og flotte, graciøse bevægelser på banen vækker altid beundring. Der er intet, der som en border collie i fuld fart gennem slalommen, kan få udefra kommende tilskuere til at måbe. Border collien er altid parat til at yde sit bedste og bringer på den måde og så det bedste frem i de mennesker, som er så heldige at dele deres liv med dem.

Nå, men vi jo hellere komme videre med en gennemgang af de border collier, hvis resultater i årets løb bragte dem helt til tops. Som I vil se af resultaterne var der mange gengangere mellem vinderne fra sidste år og de forskellige konkurrencer blev domineret af ret få hunde.

Hvis starter vi BCK’s eget regi, så blev der d. 23. september afholdt Border Collie Dag. En begivenhed som forekommer hvert 2. år. Her gjaldt det kampen om, at blive klubmester dvs. den sammenlagt bedst placerede hund i AG og SP Åben. Spændingen blev først udløst til allersidst og herefter kunne Birthe Juhl Jensen med Joey kalde sig Klubmester.

I konkurrencen om at blive Årets agilityhund i BCK vandt følgende:
SP1 - Kurt Jensen med Moss, 36 point
SP2 - Maibritt F. Johansen med Coy, 20 point
SP3 - Nete Trorup med Cosy, 17 point
SPV - Susanne Prier Hansen med Bastian, 35 point
AG1 - Ulrik Appel-Græm med Billie, 30 point
AG2 - Susanne Therkilden med Penny, 25 point
AG3 - Michael Houmann med Diva, 25 point
AGV- Carina de Silva med Elliot, 31 point

September er i det hele taget den måned, hvor næsten alle de løbende konkurrencer gennem året afgøres.

Ved FUFA’s DM d. 7. september blev de nye Danmarksmestre kåret. For andet år i træk og for 3. gang blev Danmarksmesteren for store hunde Kim Gravlund Nielsen med Ready.
Der var præmier til de 8 bedst placerede og af dem var de 6 border collier: nr. 2 - Lone Serwin med Balou, nr. 4 - Michael Houmann med Diva, nr. 6 – Helle Bryde med Cocio, nr. 7 – Janne Litgov med Frida og nr. 8 – Isabel Melander med Indy.

Hele kampen om at blive Danmarksmestre blev for første gang nogensinde filmet og transmitteret i fjernsynet, dog ikke direkte, men programmet blev vist en hel del gange på DK4. Det var nu meget sjovt at se løbene på den måde, med kommentatorer og det hele. Måske kan der fremover også komme lidt agility nyheder i sporten, men det sker nok ikke lige med det samme, men der er flere og flere som får øjnene op for sportens underholdningsværdi. Heldigvis er det dog stadig en sport som løbes primært for sjov, der er ingen penge i det og man bliver under ingen omstændigheder rig af det, nærmere tvært imod. Det koster dyrt at deltage i alle stævner og man får godt nok brugt nogle tanke benzin.

Også DCH afholdt deres årlige DM. Her blev de første 4 pladser besat af vores yndlingsrace. Den nye DCH Danmarksmester blev Lone Sørensen med Makker, nr. 2 – Michael Houmann med Diva, nr. 3 – Klaus Osterhoff med Tani og nr. 4 – Søren Lassen – med Luna.

I DKK’s konkurrence om årets agilityhund blev nr. 1 - Kim Gravlund Nielsen med Ready, nr. 2 – Carina Da Silva med Eilliot og nr. 3 – Morten Hansen med Holly. Det var tredje år i træk at Kim og Ready måtte en tur i store ring.

Landsholdet var selvfølgelig også på banen ved både VM og NM. VM blev afholdt i Lievin i Frankrig i slutning af september. Det danske landshold bestod kun af border collier, nemlig Kim Gravlund Nielsen med Ready, Carina Da Silva med Elliot og Morten Hansen med Holly. Det blev ikke nogen udpræget succesfuld dansk deltagelse og det bedste resultat blev Carina Da Silva med Elliot, som med 2 fejlfrie løb endte på en 9. plads. Mellemhunde kunne dog forsvare de danske farver i det Jørgen Dreyman med sheltien Toby fik en flot bronzemedalje.

NM blev afholdt i Finland i december. Landholdet var det samme som ved VM dog udvidet med en enkelt hund, nemlig Gitte Hansen med Yankee, en Groenendael. Her gik det meget bedre og Danmark fik guld i holdkonkurrencen, både for de store hunde og for mellemhundene. Individuelt fik Kim Gravlund med Ready sølv.

Ud over de officielle konkurrencer så kåres der også nogle uofficielle vindere i årets løb. Årets uofficielle springhund er en af dem. I 2003 blev nr. 1 – Kim Gravlund Nielsen med Ready, nr. 2 - Morten Hansen med Holly og nr. 3 - Ingo Borchert med Sussi.

Sammenlagt af de åbne klasser på alle årets stævner blev årets agilityhund Kim Gravlund Nielsen med Ready, nr. 3 – Carina Da Silva med Elliot og nr. 4 – Lone Sørensen med Makker. Årets sammenlagte springhund endte med følgende resultat Kim Gravlund Nielsen med Ready blev nr. 2, Ingo Borchert med Sussi nr. 3 og Susanne Prier med Bastian nr. 4.

Et nyt privat tiltag i årets løb var en vandrepokal, skænket af Lars og Bibi Hindsgaul og Inge Daae Fagerberg. Pokalen er en vandrepokal som ovenstående tre personer suverænt bestemmer, hvem der skal have næste gang. Pokalen skal fremover videregives til to-dages stævnet i Ribe (det er nemlig et rigtigt hyggeligt stævne med spisning af helstegt gris m.m.).
Titlen på pokalen lyder: ”Årets mest lovende agility ekvipage” og modtageren af pokalen blev Børge Hersted med Ace. Børge blev fuldstændig mundlam, kunne nærmest intet sige (hvilket jo absolut ikke er hvad Børge er kendt for i agilitykredse), først et par timer efter var han i stand til at fører en nogenlunde normal samtale.

Agilityåret 2004 er allerede i gang og et nyt tiltag dette år er DKK’s konkurrence om Årets Allround Hund. Konkurrencen forløber meget som de øvrige Årets konkurrencer ved at man samler point ved årets DKK konkurrencer, men nu sammenlægges resultaterne fra både AG og SP åben. Det bliver spændende og se om ikke en border collie skulle løbe af med titlen.

Af de nyere ekvipager, som tegner til at kunne toppe i 2004 er førnævnte Børge Hersted med Ace, men også Maibritt F. Johansen med Coy og Kurt Jensen med Moss udviser stort potentiale. Men der er helt sikkert rigtig mange flere gode unge hunde på vej og 2004 kan ikke andet end blive endnu et år i border colliens tegn med så mange aktive border collier på agilitybanerne rundt omkring i hele landet.

Skrevet af Janne Litgov

lørdag den 22. november 2008

Kredsmestre DKK Kreds 1 - 2003

DKK Kreds 1 afholdt hvert år et stævne i Hillerød indtil 2003. Ved stævnet blev årets kredsmestre kåret.

Her er billeder af vinderne i 2003, som jo stadig må være regerende kredsmestre eftersom der ikke er blevet kåret nogen siden. Stævnet blev afhold d. 11. maj 2003

Kredsmestre i agility - Inge Daae Fagerberg med Jari (lille), Inge med Bori (mellem) og Janne Litgov med Frida (stor):

Kredsmestre i spring - Janne Litgov med Frida (stor), Jørgen Dreymann med Toby (mellem) og Inge Daae Fagerberg med Jari (lille):

Kredsmestre Senior Spring: ? (stor), Allan Hansen med Vicky (lille) og Gitte Hoffmeister med Zita (mellem):

Kredsmestre Senior Agility: Allan Hansen med Vicky (lille) og Gitte Hoffmeister med Zita (mellem):


Skrevet af: Janne Litgov


Interview med Erik Nielsen bragt i Border Collie News i 2005

Agilityinterview med Erik Nielsen

Erik Nielsen må jo nok betragtes som agilityens fader her i Danmark. Han var den bærende kraft bag indførelsen af sporten i Danmark. Erik er nu 71 år, men er stadig aktiv som Danmarks (DKKs) repræsentant i FCI - Federation Cynologique Internationale. De fleste agilityudøvere kender nok bedst Erik som den meget aktive arrangør af stævner i Gundsølille. I 2005 er der planlagt 4 stævner i Gundsølille. Udenfor agilityverdenen er Erik befragter.

Spørgsmål til Erik:

Fortæl lidt om agilityens historie og hvordan den kom til Danmark?
Denne dejlige hundesport er kun godt 20 år gammel. Det hele begyndte først i slutningen af 1977. John Varley, som var med til at arrangere de store årlige hundeudstillinger på Cruft, havde til opgave at udfylde visse pauser i den store ring. Den årlige hundeudstilling på Cruft er den største i Europa med op til 25.000 deltagende hunde i år.

I de foregående år havde John Varley organiseret forskellige opvisninger af diverse former for hundetræning. Han havde nu fået den ide, at det kunne være spændende med en slags ridebane-springning for hunde og han kontaktede derfor den kendte brugshunde-mand Peter Meanwell og bad om hjælp. Peter Meanwell fra Lincoln, som var kendt som en kompetent hundefører, instruktør og dommer, fandt ideen interessant, men det måtte være en betingelse, at man kunne tilrettelægge et program, som var morsomt både for deltagerne og tilskuerne, samt helt ufarligt for de deltagende hunde. Peter Meanwell gik straks igang med opgaven og fik hjælp ikke blot af sine klubkammerater i Lincoln, men også af en god ven i Yorkshire.

I begge klubber konstruerede man forhindringer og gik i gang med at træne hundene. Alle deltagerne fra begge klubber hjalp hinanden med ideer til konstruktion af forhindringerne og hvordan træningen skulle tilrettelægges.

I februar 1978 var alt klart, og et hold fra hver af de to klubber konkurrerede mod hinanden på Cruft’s hundeudstilling. Tilskuernes begejstring var så stor, at alle var enige om, at dette nye tiltag skulle leve videre. Mange steder i England gik interesserede hundefolk i gang, og allerede til Crufts 1979 var det nødvendigt at afvikle kvalifikations-konkurrencer for at finde de 3 hold, der skulle konkurrere mod hinanden.

Selvom de store kontaktforhindringer allerede eksisterede, brugte man de første par år på Crufts stort set kun højdespring, dækket, slalom og en pause-boks. Som med alt nyt, var der også her nogle “smarte” folk rundt omkring i England, der ikke kunne lade være med at overdrive springhøjde, springlængde osv.; men heldigvis indså den engelske kennel klub hurtigt nødvendigheden af at nedskrive nogle faste regler og på den måde give agility officiel status allerede i 1979.

Hollænderne var også hurtigt ude, idet de allerede i 1980 viste agility på en stor hundeudstilling i Amsterdam. Også på verdenshundeudstillingen i Dortmund i 1981 havde man agility på programmet.
Herhjemme begyndte Pudelklubben så småt i 1981 og i 1983 arrangerede Pudelklubben en agility opvisning på klubbens 35-års fødselsdagsudstilling.

Fra 1980 til 1985 var det Lis Steen Hansen og undertegnede, der stod for agility i Pudelklubben. Stævnerne i 1986 og 1987 var også sammen med Lis Steen Hansen; men i 1986 startede jeg egne AG-hold i Gl. Holte

I 1984 arrangerede Pudelklubben den første store opvisningskonkurrence, hvor ikke mindre end 17 hunde var med i forbindelse med det store ridestævne “Holte-ugen”.

Det første åbne stævne blev arrangeret af Pudelklubben i 1986 i Blovstrødhallen med deltagelse af 40 hunde fordelt på 12 forskellige racer.

Derefter gik det stærkt. Ved Pudelklubbens næste stævne den 15. marts 1987 deltog 66 hunde af 25 forskellige racer og den 22. november 1987 var der 95 hunde af 34 racer med i Blovstrødhallen.

I 1986/87 var jeg mange gange i England for at uddanne mig - og jeg bestod da også både den engelske instruktør og dommerprøve. Senere dømte jeg flere gange rundt omkring i England, samt Europa-mesterskaber i Frankrig plus mange stævner i Østrig, Schweiz, Tyskland, Sverige, Norge og Japan.

1987 var også året, hvor DKK tog agility på programmet, og hvor mange klubber over hele Danmark kom i gang. Dette var således starten på det, der senere skulle føre til både guld, sølv og bronze ved Nordiske-, Europa- og Verdens-mesterskaber for de dygtige danske agilityhunde.

Fortæl lidt om dine erfaringer med fra FCI, hvad er din rolle, hvordan fungerer det, hvordan får f.eks. Danmark sine ønsker igennem (hvis nu Danmark ville have indført et nyt krav til at hjulet skal kunne "rives" ned eller lign.)?
Jeg har været DKKs repræsentant i FCIs AG-udvalg siden 1992. Udvalget består af een repræsentant fra hvert land i FCI. Den vigtigste opgave er afholdelse af VM hvert år, samt at sørge for at FCIs AG-regler er forsvarlige.

FCIs AG-regler er altid gældende for en periode af 5 år. De nuværende regler løber indtil den 31. december 2006. Ethvert medlemsland kan fremsætte ændringsforslag, som skal være FCI i hænde senest den 30. juni 2005, hvorefter de bliver oversat til engelsk, tysk, fransk og spansk. Udvalget skal derefter se på disse forslag til møder i forbindelse med VM i Spanien i september 2005. De skal derefter viderebehandle forslagene i deres hjemlande, hvorefter den endelige afgørelse træffes ved det næste møde i februar/marts 2006. FCIs hovedbestyrelse vil derefter tage stlling til ændringsforslagene i løbet af foråret 2006 og hvis de godkendes, er de gældende fra 1.januar 2007. Hvis der er noget, som FCIs hovedbestyrelse ikke kan godkende, får udvalget tilbagemelding herom og må derefter viderebehandle sagen på deres møder i forbindelse med VM i Basel i oktober 2006 - og så skal det gå stærkt - men vi har endnu ikke vedtaget noget, som FCIs hovedbestyrelse ikke kunne godkende.

Hvad er dine ønsker for agilityens udvikling i Danmark og/eller verden de næste f.eks. 10 år?
Jeg synes, det er dejligt at se, hvordan agility breder sig over hele verden. Jeg er dog ked af de skader, der ofte sker ved dækket og håber derfor, at FCI vil godkende det nedrivelige hjul. Hvis ikke, så synes jeg faktisk, at vi hellere må tage hjulet bort.

Skrevet af: Janne Litgov

1992

Konkurrencen om Årets agility hund i DKK ser dagens lys. Her bliver Årets agility hund kåret i både lille og stor klasse. Der bliver afholdt Danmarks mesterskab og for første gang sender Danmark landshold afsted til EM.
Danmarks mester:Lille klasse: Tina Brigo-Hansen med Sheltie Vorsigs Hoping Fore Tomorrow (Micka)Stor klasse: Hanne Troensegård med Schæfer Aiko.
Årets Agility hund:Lille klasse: Pappillon Stor klasse: Tina Mette Jørgensen - Squireforts Lonely Rider (Rider) - Collie
Danmarks landshold til Europamesterskabet:Små:Tina Brigo Hansen - Vorsigs Hoping Fore Tomorrow (Micka) - Sheltie - BRONCEAnnette Jørgensen - Ophian Aiki For Agility (Aiki) - Sheltie - nr. 8Verner Nielsen - Zarvo's Black Bienna (Soffie) - Sheltie - nr. 9Einer Jensen - (Bingo) - - nr. 19Reserve: Bonnik Bertelsen - (Pato) - Beagle
Store:Lars Hindsgaul - (Kolla) - - nr. 10Helge Nielsen - (Balou) - - nr. 25Signe Darville - (Mickey) - - nr. 51Bibi Hindsgaul - (Tenna) - - nr. 53Reserve: Frank Strange - (Ordo) - Tervueren

1991






Dette år blev der for første gang afholdt danmarks mesterskab i agility. Der var endda hele 2 åbne danmarks mesterskaber. Et i Hals agility klub med Peter Lewis som dommer og et i Vedbæk agility forening. Begge steder bliver der kåret en Danmarksmester for både store og små hunde.
Danmarksmestre kåret i Hals agility klub:Lille klasse: Sissel Bagge med Border Terrier William.Stor klasse: Bibi (Hindsgaul) med Malinoise Tenna.
Danmarksmestre kåret i Vedbæk agility forening:Lille klasse: Verner Nielsen med Shetland Sheepdog Zarvo´s Black Bienna (Soffie)Stor klasse: Kristina Ahlfors med en Schæfer.
Dette år blev der for første gang afholdt Europa mesterskab i agility i FCI regi. EM blev afholdt i Helsinki og Danmark blev repræsenteret af Annette Jørgensen med Sheltierne Ophian Aiki For Agility (Aiki) og dennes mor Eikica Odds-On Ofie. Sidstnævnte vandt individuelt bronce.Store hunde blev repræsenteret af Rolf Nordgård med Norsk Buhund Czar.

1987

Pudelklubben afholdt sit 2. stævne i marts 1987, her var deltager antallet allerede oppe på 66 hunde fordelt på 25 racer. I november samme år afholdt Pudelklubben endnu et stævne, denne gang med hele 95 hunde fordelt på 34 forskellige racer.
1987 var også året hvor Dansk Kennel Klub tog agility på programmet. Mange klubber over hele landet kom igang.

1986

Dette var året hvor det første åbne agility stævne blev afholdt. Det var Pudel klubben der stod for arrangementet, som blev afholdt i Blovstrødhallen. Stævnet havde 40 deltagende hunde fordelt på 12 forskellige racer.

Om Dansk agility nostalgi

For et par år siden forsøgte jeg (Gitte Hoffmeister) at starte en hjemmeside om Dansk agility historie. Jeg fik også samlet en del oplysninger fra en masse hjælpsomme mennesker, som havde været en del af agilityen i Danmark fra starten af.
Det var dog et større arbejde at få det hele lagt op på en pæn og overskuelig måde. Og det har derfor ligget stille i nogle år.
Nu prøver jeg at genoptage idéen, men denne gang ved hjælp af en blog, hvor alle der har login og kodeord, kan komme med deres historier, billeder og videoer, som de gerne vil dele med andre. Login og kodeord vil blive lagt ud på de to danske agility mail lister.
Idéen er så at når man skriver et indlæg, så kategoriserer man sit indlæg med et årstal under feltet "etiketter" og hvilken anden kategori det ellers hører ind under, f.eks. "DM", "VM" eller "Alm. stævne".