søndag den 23. november 2008

Agilityåret 2004 fra Border Collie Klubbens Årbog

Agilityåret 2004

Endnu et agilityår er gået og det blev atter et år, hvor border collierne satte deres poteaftryk på årets resultater. Border collierne er uden sammenligning den mest populære race i stor klasse i dansk i agility. Heldigvis kommer der af og til andre racer på banen og viser at de også kan være med helt i top. Men stadig er trenden at vil man være med hvor det sker, så er en border collie løsningen. Køb af en border collie er dog ikke altid den nemme og lette løsning på ens agilityambitioner – ikke alle border collier er lynhurtige og vinder det hele. Og det vigtigste må jo stadig være at man vælger hund ud fra hvordan den skal fungere i dagligdagen sammen med familien og ikke bare at den løber hurtigt på en agilitybane.

Årsstævne
I 2004 blev der traditionen tro afholdt BCK’s Årsstævne d. 21-22. august 2004. For første gang havde agilityudvalget kastet sig ud i et officielt agilitystævne. Ved tidligere arrangementer har der kun været uofficielle klasser og kun for border collier – denne gang var det åbent for alle hunde i alle størrelser. Desværre var der ikke så mange ikke border collier, som havde benyttet chancen for at være med. I lille klasse deltog 11 hunde, i mellem 14, i stor klasse deltog 104 hunde her af var de 84 border collier. Alt i alt var 129 hunde tilmeldt.

Den bedste border collie sammenlagt i de to åbne klasser blev kåret til årsstævnevinder og det blev Kurt Jensen og Emma (Stella).

Årets Agilityhunde i BCK
Den løbende konkurrence om at blive Årets agilityhund i BCK blev afsluttet ved DKK’s indendørsstævne i Ølstykke i december og vinderne blev følgende:
AG1 – Annette Dalgaard og Zico (Asasara Agent Thunderchief) med 38 point
SP1 – Kisser Pyrmov og Kandis (Foxy) med 30 point.
AG2 – Kurt Jensen og Moss (Kewstock Moss) med 26 point.
SP2 – Johanna Allanach og Spooky (Stensedals Twist'n'Shout) med 21 point.
AG3 – Maibritt F. Johansen og Coy (Maliway Magic Moonlight) med 29 point.
SP3 – Flemming Larsen og Logan (Kewstock Lightning Logan) med 20 point.

Årets Agilityhunde i DKK
DKK’s konkurrence om årets agilityhund blev afgjort med finaleløb ved stævnet i Ballerup. De første 9 pladser blev indtaget af border collier.
Nr. 1 - Maibritt F. Johansen og Coy (Maliway Magic Moonlight) med 78 point.
Nr. 2 - Kim Gravlund Nielsen og Ready (Stensedal’s Red Indian Ready) med 75 point.
Nr. 3 - Regin Reinhard/Linda J. Philipsen og Acer (Villrikke’s Acer) med 59 point

For første gang blev også årets allround kåret dvs. den hund, der har klaret sig bedst sammenlagt i både spring og agility.
Nr. 1 - Kim Gravlund Nielsen og Ready (Stensedal’s Red Indian Ready) med 61 point.
Nr. 2 - Sarah Lorentzen og Bianca (Skovgaards Bonnie) med 55 point.
Nr. 3 - Sarah Lorentzen og Simic (Asasara Attractive Thunderbird) med 55 point.

Ud over de officielle konkurrencer så kåres der også nogle uofficielle vindere i årets løb. Årets uofficielle springhund og agilityhund er et par af dem. Konkurrencen sammenlægger alle officielle stævner hele året.

I agility blev nr. 1 – Kim Gravlund Nielsen og Ready (Stensedal’s Red Indian Ready) med 209 point, nr. 2 – Søren Gräs og Zimba (Zimba) med 105 point delt med Børge Hersted og Ace (Stensedals’ Racing Ace), som også havde 105 point. Nr. 3 – Maibritt F. Johansen og Coy (Maliway Magic Moonlight) med 96 point.

I spring blev vinderne: nr. 1 – Kurt Jensen og Moss (Kewstock Moss) med 175 point, nr. 2 – Ingo Borchert og Sussi med 124 point og nr. 3 – Maibritt F. Johansen og Coy (Maliway Magic Moonlight) med 116 point.

En anden årlig tilbagevendende konkurrence er den om at vinde en rejse til Cruft’s i England. Hvert år bliver en stor hund valgt til at repræsentere Danmark i agility ved dette kæmpestore hundeshow. Vinderen denne gang blev Lis Sørensen og Frøken (Gawain’s Miss Night Dancer), som i marts 2005 vil vise hvad de kan i international konkurrence.

FUFA’s DM
FUFA’s DM blev afviklet d. 4-5. september. For første gang blev DM afholdt indendørs på tæppe, hvilket måske virker lidt mærkeligt eftersom alle kvalifikationsstævner blev løbet udendørs på græs. Og man kunne godt se på nogle af de ikke så erfarne hunde, at gulvtæppe var en ny oplevelse for dem og det ændrede deres løbe- og springteknik. De erfarne hunde blev ikke på samme måde påvirket af skiftet.

Om lørdagen blev Danmarksmestrene i Hold fundet. Vinderne blev et rent border collie hold, nemlig Power Agility 8, bestående af Regin Reinhard og Acer (Villrikke’s Acer), Linda J. Philipsen og Ripley (Taspitir’s Ripley), Kristian Opsann og Joy (Eisse’s Troubled Joy), samt Janne Litgov og Frida (Villrikke’s Elleville Babe). Hold nr. 2 blev Jyderne med 3 border collier og en bc-blanding, nr. 3 blev Emma’s Venner også med 3 border collier assisteret af en korthåret collie.
Om søndagen blev de nye Danmarksmestre individuelt kåret. For tredje år i træk og for 4. gang blev Danmarksmesteren for store hunde Kim Gravlund Nielsen og Ready (Stensedal’s Red Indian Ready). Nr. 2 blev Dennis Sørensen og Frøken (Gawain’s Miss Night Dancer) og nr. 3 blev Regin Reinhard og Acer (Villrikke’s Acer).

Kampen om at blive Danmarksmestre blev igen i år filmet og transmitteret i fjernsynet, dog ikke direkte, men programmet blev vist en hel del gange på DK4. Det er utrolig lærerigt at se løbene på den måde og se hvordan de forskellige fejl opstår. Både dem som bliver og dømt og dem som dommeren overser. Måske var der basis for at indføre en ankemulighed af fejldomme, i stedet for som nu, hvor dommerens afgørelse er inappellabel. Især ved de afgørende konkurrencer, hvor der i år har været rejst tvivl om udfaldet af flere af dem.

VM og NM
2004 var ikke ligefrem det bedste år rent resultatmæssigt for det danske landshold af store hunde. VM blev afholdt i Montichiari i Italien d. 23-26. september.
Alle medajlevinderne individuelt var border collier:
Guld – Christelle Bouillot og Phidgy fra Frankrig.
Sølv – Greg Derrett og Withers Farm Sproglett fra England.
Bronze – Bertuletti Ezio og Penelop Cruz fra Italien.

De danske deltagere individuelt og deres placeringer var følgende: Sarah Lorentzen og Bianca (Skovgaards Bonnie) nr. 18, Kim Gravlund Nielsen og Ready (Stensedal’s Red Indian Ready) nr. 27, Gitte Hansen og groenendael Yankee nr. 42.

Holdmedaljerne ved VM blev vundet af 3 rene border collie hold, nemlig:
Guld – Syd Afrika
Sølv – Rusland
Bronze – Italien

Det danske hold endte på en ikke særlig imponerende 27. plads ud af 30 hold.

NM blev afholdt i Hamar i Norge i december. Her konkurrerede Danmark mod de nordiske naboer: Sverige, Norge og Finland. Og her var resultaterne for de store hunde heller ikke imponerende. Holdet endte på en 4. plads ud 4 mulige og den bedste placering individuelt var en 8. plads. Igen i år var det de små hunde, som måtte redde æren og det gjorde de flot med en guldmedalje til holdet og en bronzemedalje individuelt.

Det ser ud til at Danmark sakker længere og længere bagud i forhold til mange andre lande, som virkelig har taget nogle kvantespring frem på agilityområdet de seneste år. Et af problemerne kunne være den lange udtagelsesperiode. I 2005 er første landsholdiagttagelsesstævne i marts og sidste i september, så kommer VM i september og NM i december dvs. for at blive udtaget skal hunden være på toppen i ca. 7 mdr. og herefter holde formen i endnu 2 mdr. Det er store krav vi stiller til vores hunde og uanset hvad så er det fysisk umuligt for nogen sportsudøver at holde sig på toppen i 9 mdr. i træk.

Den lange iagttagelsesperiode gør det også svært for kandidaterne at eksperimentere og teste nye træningsmetoder. Nye træningsmetoder vil uvægerligt give nogle udsving i resultaterne indtil teknikken er helt på plads.

Samtidig er det næsten umuligt for deltagerne at finde tid til at deltage i stævner i udlandet. De er nødt til at deltage i alle stævner herhjemme, hvis de seriøst satser på udtagelse. Stævner i udlandet ville måske netop give noget mere inspiration til at komme videre. Og samtidig er det altid sundt at komme ud og opleve noget ud over den sædvanlige hjemlige andedam, hvor man konkurrerer mod de samme hunde ved hvert stævne. International erfaring og rejser vil også ruste hundene til bedre at klare stemningen, presset og omvæltningerne ved at deltage i VM og NM.

2005

Agilityåret 2005 er snart i gang. Årets første stævne er indendørs i Gundsølille i marts. Og det bliver spændende, at se hvilke border collier, som kommer til at præge agilityåret 2005. Nogle af de gamle kendte ekvipager er på vej på pension, men måske overrasker de og tager alligevel et par sæsoner mere. Nye ekvipager er på vej frem og endnu flere unge hunde er klar til at tage fat på agilitykarrieren.

Af de nyere ekvipager, som kan forventes at sætte deres poteaftryk på vinderskamlerne i 2005 kan nævnes Sarah Lorentzen og Simic (Asasara Attractive Thunderbird), som nærmest fik en kometagtig start i 2004. Simic havde sin første stævnedeltagelse i februar, i SP3 i juni og i AG3 i september, samt blev nr. 5 i Årets Agilityhund. Så her er der helt sikkert potentiale til mere. Af andre hunde, som har fart på frem kan nævnes Jørn Elsberg og Niel (Lekadi's Comby Cain Niel), Kisser Pyrmov og Kandis (Foxy), Johanna Allanach og Spooky (Stensedals Twist'n'Shout). Men om det lige bliver dem, som præger 2005 ved vi jo først til næste år og måske kommer der helt andre ny kometer til, som vi slet ikke har set på banerne endnu. Nye hunde med erfarne førere har jo tit en hurtigere start på karrieren end når både hund og fører er helt nye indenfor agility.

Skrevet af Janne Litgov

Ingen kommentarer:

Send en kommentar